...

...
Alptekin Şimşek

15 Ocak 2014 Çarşamba

Tatlı Sözlük ( 7 )

 

GÜVERCİNLER:
Bilmem ne familyasından 250 kuş türünün ortak adıdır. Bunlardan renklerden nasibini almamış olanlarına kumru denir ki, onlar ayrı bir başlık altında incelenecektir.

Güvercinlerin en önemli özellikleri, dini inançlarının çok güçlü olmasıdır. Cami avlularından ayrılmadıklarına göre, müslüman olmaları da hayli muhtemeldir. Aksi görüşü savunanlar ise, güvercinleri daha bir kez bile namaz kılarken görmediklerine dair yeminler etmektedirler. Gerçekten de onları ya tıkınırken görürsünüz, ya tünerken ya da su içerken.

Su içmek dedim de, bütün kuşların tersine güvercinler, suyu yudumlayarak değil emerek içerler. Ne işinize yarayacaksa, bu bilgide dağarcığınızda bulunsun değerli okurlar.

İnsan tarafından evcilleştirilen ilk hayvanlardan olan güvercinler, geçmişte insanın posta işlerine de bakmışlardır. Bir Osmanlı tarihçi, padişaha yazdığı arzuhalde şöyle der:

'Hünkarım, posta memurları ve dahi ulaklar, mektupları açıp okumaktadırlar bu yüzden onlara itimat edemiyoruz. Ferman buyurun da, güvercinleri bu hususta eğitelim.' 

Arzuyu yerinde gören dönemin padişahı bu doğrultuda bir karar almış ve güvercinlerin posta konusundaki saltanatı, telefon, faks makinası ve e- postanın icadına kadar  sürmüştür.

Mardin denilen türü takla atmasıyla ünlüdür ve bu özelliğiyle de birçok politikacıya ilham kaynağı olmuştur.  Güvercinler evli ve üç çocuk sahibidirler.  

A. Şimşek

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder