...

...
Alptekin Şimşek

2 Şubat 2014 Pazar

Homo Erectus (Dik İnsan)



Atalarımızın önceleri dört ayağı üzerine yaşarken, sonradan iki ayağı üzerine dikilmesi ve ellerini kullanmaya başlaması, her zaman merak ettiğim bir konu olmuştur. Burada, kendimce gerekçeler bulmaya çalıştım. Sanki buldum gibi

Homo Sapiens' in henüz homo sapıkus olmadığı zamanlardı... Homo Sapiens; maymun sapiens, eşek sapiens ve diğer homo olmayan sapienslerle sap sap dolaşıyor ve günlerini, mağara duvarlarına kırmızı noktalı resimler çiziktirerek geçiriyordu...

İki ayağı üzerine kalkalı ve sigarasını yakmak için ateşi bulalı fazla bir zaman geçmemişti. Homo Sapiens, bir günde homo ve bir günde sapiens olmadı tabi ki... Ondan önce, dört ayağı üzerinden iki ayağı üzerine kalkması (homo erectus olması) ve ellerini kullanmayı öğrenmesi gerekti. İşte bu hikaye, yıllardır merak ettiğim bir konudur. Acaba Homo Sapiens, neden ayağa kalkma gereksinimi duymuştu ve neden ellerini kullanmaya başlamıştı, ne gerek vardı?..
Homo Sapiens, neden efendi efendi ayakları yere basarken; her yükseklikten dört ayağı üzerine yere düşerken ve white-mağara sekreterleriyle başını derde sokması gerekmezken, böyle bir rahat ortamı bırakarak, iki ayaklı dengesiz bir mahlukat olmayı seçmişti?..

Bu soru, şimdi bile bilim adamlarının(ve elbette bilim kadınlarının) cevaplamakta hayli zorlandıkları bir konudur. O dönemde henüz televizyon, kamera ve Saadettin Teksoy keşfedilmediğinden; bu ilginç döneme ilişkin elimizde her hangi bir görüntü bulunmuyor. Böyle kabul edilmesi güç bir gerçeklik nedeniyle; o zamanki pop müzik kliplerinden de haberimiz olamıyor doğal olarak... Gerçi o vakitler televizyona ihtiyaç duyulmuyordu. İnsanoğlunun ilk örnekleri, medya maymunlarını değil, ağaçlarda oynayan maymunları seyrederek, tabiatın reytinglerini artırabiliyordu. Uzun karanlık gecelerin vazgeçilmez keyfi ise, karşı cins ile kimyasal tepkimeye girmekti.

 Neyse lafı uzatmayalım, konu üzerinde çoooook çalıştım çok ve atalarımızın ayağa kalkma ve ellerini kullanmaya başlama nedenleri konusunda birkaç teori geliştirdim:

1- Homo Sapiens, Dişi Sapiensi yatakta dört ayağı ile mutlu edemiyordu. Dişi Sapiens, daha o zamanlarda ne geçimsiz bir mahlukat olduğunu belli etmeye başlamıştı. Taş tencerede kaynatmak için av eti, güzel görünmek için esvap, dişi sapiensin ilk ve zararsız istekleriydi.
Karnını doyurmuş olmasına rağmen 'açım aaaaç' bağırtısı mağara duvarlarında yankılanmakta devam ediyordu. Neden sonra anlaşıldı ki bu açlık başka açlık. Çünkü Dişi Sapiens şöyle diyordu: Nereden bu fikre kapıldım bilmiyorum ama ille de önsevişme istiyorum! Her halde içgüdüsel bir şey bu. Bundan sonrası ise çorap söküğü gibi geldi. Homo Sapiens, dişisinin bu isteğini yerine getirirken; kendisini ellerini kullanırken buluverdi. Dişi Sapiensin farkıl bir pozisyon isteğiyse onu ayağa kaldırmaya yetti.

2- O vakitler ana erkil bir sülale yapısı vardı. Bir kadına 30, bilemedin 156 tane erkek düşüyordu. Erkeklerin doğal ihtiyaçlarını gidermek için, uzun zaman sıra beklemesi gerekiyordu. Arada geçen zamanı, "playsap" dergilerini okuyarak ve duvarlara sürtünerek geçiriyorlardı. Bu sürtünme işi çok can yakmaya başlayınca, ellerini kullanmaya başladılar ve süreç içinde kaslanan sağ elleri dinozor avında çok işlerine yaradı.

3- Gene o çağlarda, tüm ülkede ihracat seferberliği başlamıştı; haddinden fazla döviz sıkıntısı vardı. İhracatı artırmak için üretimi artırmak şarttı. Homo Sabancı, amelelerine "üretimi artırın" diye emirler yağdırıyordu. Böylelikle üretimi artırmak için; homo amelenin ayağa kalkması ve ellerini kullanması gerekti. Nitekim bu çabalar sonucunda homo amele ayağa kalktı, ellerini kullandı ve Homo Brissa kalite ödülünü almaya hak kazandı. Bu ödül totemus oscarus kıymetindeydi.

4- En büyük sıkıntı, dinozorus liginin maçlarında yaşanıyordu. FİFA, futbolus yuvarlakus için koyduğu kurallarda hand' den bahsediyordu, fakat henüz hand(el) diye bir organ yok idi. Homo hakemuslar, bu kararın uygulanmasında zorluklarla karşılaşıyorlardı. Tüm maçların tek bir hand kararı verilmeden bitmesi, FİFA gözlemcilerini ve başkanus Ali Şenus' u kıllandırıyordu. Homo mağarayus' un saha kapatma cezasına çarptırılmaması için, homo futbolcuyusların ellerini kullanmaya başlamaları fazla zaman almadı.

5- Son teorime göre ise; Homo Sapienslerden siyasete atılanlarının, dört ayakları üzerinde durarak ve sadece çenelerini kullanarak halkus vatandaşusu kandırması mümkün olamıyordu. O vakitler henüz kürsü icat edilmediğinden; miting alanına hakimiyet sağlaması için, ayakları üzerine dikilmesi ve konuşurken ellerini kullanması gerekti.

Tarih ve tarih öncesine ilişkin olarak yaptığım derin araştırmalar; tüm organlarını kullanmakta hayli cömert davranan insanoğlunun, beynini kullanmakta neden bu kadar pinti davrandığının sebebini henüz gösterebilmiş değildir.

A. Şimşek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder