...

...
Alptekin Şimşek

17 Aralık 2016 Cumartesi

Baht Oyunları Hakkında Kararname













Bakanlar Kurulumuzun 16 Aralık 2016 tarihli toplantısı neticesinde, şans oyunlarına ilişkin olarak aşağıdaki kararlar alınmıştır:

1- Piyangonun Yılbaşı çekilişinde büyük ikramiye vuran biletin sahibi, biletine aynı zamanda amorti de çıkmış ise, amortiyi alacaktır. Biletin sahibi, bu uygulamadan dolayı yargı yoluna başvuramayacak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidemeyecek, Diyanet İşleri Müdürlüğü’nden fetva alamayacaktır. Bunlara ek olarak bilet sahibi, Ekşi Sözlük’te başlık açmak suretiyle mağdur edebiyatı yapmayacak, twit atamayacak ve Facebook’ta dır dır edip, beğenilme peşinde koşmayacaktır. Diğer ikramiye sahipleri ise, TÜBİTAK teknolojisiyle yılbaşı gecesine mahsus olmak üzere, paralel evrene ışınlanacak ve ikramiyeleri oradaki şubemiz tarafından ödenecektir.

2- On Numara isimli çekilişimizle ilgili olarak da birtakım düzenlemeler yapılması gereği doğmuştur. Bilindiği üzere bu oyunda; çekilişle belirlenen 22 numara arasından, 10, 9, 8, 7 ve 6 rakamı tutturanlar ve hiçbir rakamı tutturamayanlar ikramiye kazanmaktaydı. Olağanüstü hal ve seferberlik koşulları altında, yılbaşından itibaren, 22 numaranın 22’sini de bilen kişiler ikramiyeye hak kazanacaktır. Bu demek değildir ki, hak kazandı diye illaki hakkını alacaktır. 22 numaranın 22’sini de bilen yurttaşlarımızın, öncelikle GBT’sine bakılacak, durumu uygunsa ikramiyeleri ödenecektir. Şüpheli durumlarda, Bylock taraması da yapılabilecektir.

 3- Ülkemizin bulunduğu olağanüstü şartlar, Şans Topu (yılbaşından itibaren Baht tekeri) oyunuyla ilgili olarak da, bazı düzenlemeler yapılmasını zorunlu kılmıştır. Bilindiği üzere; Şans Topu (5+1) oyunu, iki farklı sayı kümesi içerisinden, belirlenen sayıda numara seçilmesi esasına dayanan bir sayısal oyundur. İlk sayı kümesi 1-34 numaradan, ikinci sayı kümesi ise 1-14 numaradan oluşmaktadır. İştirakçiler, ilk sayı kümesinden 5 (beş) adet, ikinci sayı kümesinden 1 (bir) adet numarayı seçerek oyuna katılabileceklerdir. Piyango İdaremiz, yılbaşından itibaren, 4-4-2 düzeninde karar kılmıştır. Telif hakkı Şenol Güneş hocamıza ait olan bu sistem sayesinde, daha çok ikramiye veremesek bile, daha enteresan bir yapmış olduğumuzu düşünmekteyiz. 4-4-2 sisteminde; ilk gruptan 4, ikinci gruptan 4 rakam tutturulması lazımdır. Üçüncü grup ise, çekiliş yapılana kadar tarafımızca gizli tutulacaktır. Çekiliş yapıldığında, ikramiye kazanan olup olmadığı EGM Kargoyla muhataplarına adrese teslim bildirilecektir.

4- Halkımızın en çok ilgi duyduğu oyunların başında Süper Loto gelmektedir. Bu nedenle, düzenleme yapılmayı en çok hak eden oyunların başında gelmektedir. Bilindiği üzere bu oyunda, 54 rakamın bulunduğu sayı kümesi içinden, 6, 5, 4 ve 3 adet rakam bilinmek zorundadır. Yılbaşından itibaren 54 olan rakam sayısı 299’a çıkartılacaktır. Çekiliş sonucunda belirlenecek olan 25 rakamdan 25’ini tutturanlar, ikramiyeye hak kazanmış gibi olacaklarsa da, TCK. 299. Madde cumhurbaşkanına hakaret suçunu oluşturduğundan, kazanan kişiler hakkında derhal soruşturma başlatılacaktır.

5- Yılbaşı gecesinden itibaren Sayısal Loto isimli oyunumuzun ismi değiştirilmiştir. O tarihten itibaren bahsi geçen oyun, Sözel Loto olarak oynanacaktır. Bu oyunun nasıl oynanacağına ilişkin çalışmalarımız halen devam etmektedir. Çalışmalarımız nihayete erdiğinde, web sayfamızdan gerekli duyuru yapılacaktır.

6-Halkımızın büyük rağbet gösterdiği Kazı-Kazan oyunuyla ilgili olarak yaptığımız değerlendirme sonucunda; büyük ikramiyenin, biletini hiç kazımayan bir yurttaşımıza verilmesi münasip görülmüştür. Telepati, telekinezi ve diğer psişik yollarla büyük ikramiye vuran bilet sahibi tespit edilip, ikramiyesi yine EGM Kargo marifetiyle eline verilecektir.

7- Büyük, orta ve küçük ikramiyelere hak kazanan şahısların 18 yaşından büyük, evli ve en az üç çocuk sahibi olması şarttır.

8- Çekilişler canlı olarak web sitemizden yayınlanacak olmakla birlikte, çekiliş saatlerinde yapılacak elektrik ve internet kesintilerinden, virüs bulaşmalarından, IP yasaklamalarından ve her türlü doğal ve teknolojik afetten Piyango İdaresi mesul tutulamaz.

9- Kazanılan ikramiyelerden %44 ötv, %18 kdv, %18 gayrımenkul sermaye iradı vergisi ve %35 emlak vergisi kesilecektir. İkramiye vergilerinden dolayı zor duruma düşen vatandaşlarımızın borcu bir güzel yapılandırılıp kredi kartında 3 ay taksitle tahsil edilecektir.

10- İkramiye kazanıp kazanamadığınızı piyango idaremizin telefon numaralarını arayarak öğrenebilirsiniz. Bu görüşmelerin dakikası 35 TL’den ücretlendirilecektir.

İşbu kararname, 18 Aralık 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.


A. Şimşek /17.12.2016 /İstanbul



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder