...

...
Alptekin Şimşek

2 Mayıs 2017 Salı

İnternetimizi Kendimiz Kapatamaz mıyız?

Değerli Feysbuklu ve Tivıtırlı kardeşlerim!
Kısa süre önce wikipedia’nın internet sitesi yasaklandı. Daha öncesinde yutup’un, tivıtırın ve çeşitli haber sitelerinin yasaklandığına da şahit olmuştuk. Devlet bir yandan internetimizin vanasını sıkarken, internet sağlayıcı firmalar boş durur mu, onlar da tarifelerini değiştirdiler. Bu tarifelerde ;
akıllı kota,
şuursuz kota,
ver parayı aş kotayı,
çok sade yalın internet,
hepiniz bir anda abanmayın,
paran yoksa bir arkadaşına bak çık,
astarı yüzünden pahalı gibi seçenekler var.
Her bir seçeneğin de kendine has alt dalları bulunuyor. Şu kadar hızla bu kadar gigabyte, şu saatten sonra bu kadar hız, şu saatler arası bu kadar gigabyte… gibi. Görünen o ki, ilgili kamu kurumunun 1 Mayıs’tan sonrası için, belirli saatler arasında kotayı kaldırma hamlesine, internet sağlayıcı firmalar kafamızı karıştırarak cevap veriyor. Önümüzdeki günlerde sokaklarımızı ‘internet tarifesi seçme’ dükkânlarının işgal etmesi kaçınılmaz gibi duruyor.
Devlet ve internet servis sağlayıcıları, modemlerimizden emdiğimiz interneti burnumuzdan getirirken, gariban kulunuz kendisine şu soruyu sormaya başlamıştır:
Her şeyi devletten bekleyeceğime, bilinçli bir şekilde kendi internetimi kendim kısıtlayamaz mıyım, dahası tamamen ortadan kaldıramaz mıyım?
Bu soruya bulduğum ilk cevap ‘aboneliğini iptal et, sen sağ, ben selamet’ cümlesi oldu.
Aboneliği sürdürüp modemi kapatmak da bir çözüm olmakla birlikte, bulunduğumuz tarifeden ‘geri zekâlı yalın internet’ tarifesine geçmeyi de elbet istemeyiz.
Aboneliği iptal ettirmek bir çözüm gibi görünse de, aşağıdaki sorunlarla baş başa kalacağımız çok nettir:
a) İşimizi/mesleğimizi yaparken internet/e-posta vb kullanmak zorundaysak aboneliğimizi iptal ettirmenin faydadan çok zararı var. 
b) İnterneti film ve dizi izlemek için kullanıyorsak, aboneliğimizi iptal ettirdiğimizde film ve dizi izleme işini başka şekilde çözmemiz gerekecektir. Bu ise, internet faturamızdaki rakamdan daha yüksek rakamlar ödememize sebep olabilir. Şüphesiz, bu hesabı internet servis sağlayıcılar da yapıyor sevgili internetseverler.
c) Bir diğer sorunsal da, ne yiyip, ne içtiğimizi internet olmadan kime gösterebileceğiz? Sonu ‘keyfi’, ‘selfisi’ ile biten cümlelerimizi betimleyen fotoğraflarımızı A4 kağıda bastırıp, mahallemizdeki avm’nin camına mı yapıştıracağız?
ç) Hiçbir komşumuz ve dostumuz, bizi gördüğünde ‘like’lamaz. Beğenilme ve şımartılma ihtiyacımızı nasıl karşılayacağız, bu da ayrı bir sorundur.
Listeyi böyle uzatabiliriz, ama gerek yok, şu kadarı bile abonelik iptalinin vahim sonuçlarını bize göstermektedir.
Abonelik iptal ettirmemekle birlikte, daha önce ortak danaya girdiğimiz yakınlarımızla ortak internete girilebilir.
Kamuya açık alanlardaki şifresiz internet hizmetlerinden yararlanılabilir.
Özellikle toplu ulaşım araçlarında, akıllı telefonlarıyla internete bağlanan vatandaşlarımıza yanaşılarak ‘birader, 2 dakikalığına feysbukuma bakıp çıkabilir miyim?’ ricasında bulunarak, otlakçı internet tarifesine geçebiliriz.

Bu ve benzer seçeneklerin olumlu ve olumsuz yanları var. Hiçbiri, faturasını kendimizin ödediği, kotasını kendimizin doldurduğu internet gibi olmaz.
Aklımıza gelen başka bir seçenek de, işletim sistemlerimizde bulunan ‘hosts’ dosyasına müdahale ederek, dilediğimiz internet sitesini yasaklamak ve dilediğimiz zaman da yasağı kaldırmaktır. Bu makul bir seçenek gibi durmaktadır. En azından, ‘devlet gibi insanım, istediğim zaman yasaklıyorum, istediğim zaman yasağı kaldırıyorum’ duygusunu bize yaşatır.
Demek ki, yeni internet tarifemizi bulmuş oluyoruz: Yarım Akıllı Kotasız Özgürlükçü Yasaklamalı İnternet Tarifesi!..


A.Şimşek/ 2.5.2017/ İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder